Miten valaista keittiö tehokkaasti?


Keittiön valaistus  on tärkeä elementti koko keittiön yleiskuvaa ajatellen. Mikäli valaistus on suunniteltu hyvin, se saa tilan näyttämään kauniimmalta ja avarammalta. Keittiön valaistus voi myös toisinaan koitua haasteeksi, sillä ruuan valmistukseen saatetaan vaatia tehokaskin valo siinä missä taas illallinen halutaan nauttia tunnelmallisesti ruokapöydän äärellä. Etenkin suomen pimeinä talvina valaistus tekee koko kodin ilmeen. Kaunis valaistus on monen tekijän summa, ja on tärkeää ottaa jokainenkin pieni näkökulma huomioon. Mitä sitten keittiön valaistuksessa tulee ottaa huomioon, ja miten suunnitella keittiön valaistus olemaan mahdollisimman tehokas?

Kaappien ja työtasojen valaisu

Kaappien valaisua ei voi korostaa liikaa. Tämä on usein asia, joka harvoin tulee mieleen ensimmäisenä. Jos sisustuksessasi on kuitenkin osana vitriini, voi kaappien valaisu tuoda siistimmän olemuksen koko yleissisustukseen. Voit sijoittaa esimerkiksi LED valot kaapin ylärajaan, jotka sitten korostavat huonetta ja piilottavat kaappien sisällön kauniisti.

Työtason päälle tarvitaan aina hyvä työvalo. Perinteisesti tähän on käytetty loisteputkia, mutta myös ledivalonauha on oiva vaihtoehto tähän. Loisteputki on luotettava vaihtoehto, mutta pienikokoisia loisteputkia on hyvin vähän markkinoilla tarjolla ja jos haluaa valon olevan mahdollisimman piilossa, ei loisteputki ole paras vaihtoehto.

LED nauha saattaakin siis olla kätevin vaihtoehto. Niiden kanssa kannattaa vain olla hyvin tarkkana, sillä niitä on hyvin eri vahvuisia. Kannattaa siis ennen näiden hankintaa perehtyä kyseisen nauhan vahvuuteen, jotta saa tilaan sopivan valaistuksen. Kaappien valaistuksessa on hyvä kiinnittää huomiota materiaaleihin. Jotkut kiiltävät materiaalit heijastavat valoa hassusti, esimerkiksi metalli.

Toimiva yleisvalaistus

Vaikka kaappeja ja työtiloja on hyvä valaista räikeästikin, sisältyy toimivaan yleisvalaistukseen muutakin. Keittiön valaistus voisikin olla hyvä suunnitella niin, että valaistusta voi ohjailla tarpeen mukaisesti. Esimerkiksi jos haluat illallistaa himmeässä valossa, saisit suljettua osan kirkkaimmista valoista luodaksesi oikeanlaisen tunnelman. Riittävä yleisvalaistus onkin siis oikeastaan keittiön valaistuksessa tärkein tekijä.

Nyrkkisääntöjä oikeanlaiseen valaistukseen on, että ruokailijoiden selän takana olisi hyvä olla hiukan valoa jotta edessä istuvat ihmiset eivät näytä silueteilta. Ruokapöydän yllä olevat valaisimet taas on hyvä sijoittaa 60–80 senttimetrin etäisyyteen pöydän reunasta. Mikäli ruokapöytä on pitkä, siihen voi sopia jopa kaksi tai kolme pienempää valaisinta riviin.

On myös hyvä muistaa se, että suuri keittiö kaipaa täysin erilaisen valaistuksen kuin pieni. Vaikka tässä onkin korostettu tehokkaan valaistuksen vaikutusta, pieneen keittiöön voi riittää jokin hyvin yksinkertainen valaistus. Pieneen keittiöön voi riittää esimerkiksi yksi huomaamaton kattovalaisin, kun taas suuri keittiö voi jopa kaivata näyttävämpää valoa sisustuselementiksi. Pieneen keittiöön vois myös harkita kattoon asennettavia LED valoja, jotka eivät vie ylimääräistä tilaa. Led valoissa positiivista on myös se, että niiden valaistusta saa usein säädeltyä, esimerkiksi sammuttamalla osan, tai himmentämällä valaistusta.

Keittiön sisustus

Keittiön sisustuksen yksi kulmakivistä on harkitut yksityiskohdat. Materiaalien miettiminen on tärkeää, ja täten keittiön lampun hankinnassa onkin hyvä lähteä liikkeelle siitä, millainen valaisin sopii parhaiten juuri kyseiseen tilaan. Olisi hyvä, että tila on yhtenäinen, sillä tämä tuo kuvan siitä, että järjestystä on harkittu.

Keittiön valaisimen vari lämpötila onkin siis tärkeää päättää sisustuksen värien mukaan. Värilämpötilat vaikuttavat suuresti siihen, miten ihminen näkee ympäristön, ja esimerkiksi puupintojen vaikutus korostuu, jos valo on lämpimän sävyinen. Kylmä valaistus voi tuoda taas pirteyttä tilaan, mutta liian kylmäksi muuttuessa annoksien sävyt voivat harmaantua ja tilan tunnusta tulla liian keinotekoinen.